Kano denilince aslında anımsadığımız hepimizin aklına ilk gelendir. Dergilerde, kitaplarda, filmlerde ve internette bir şekilde gördüğümüz bu su taşıtıdır. Yinede daha açıklayıcı yazı isterseniz bu uzun renkli yazıya tıklayarak başlayıpta yarım bıraktığım diğer blog sayfamda bulabilirsiniz.
Bu bloğun amacıda kendi çapımda bildiklerimi tecrübelerimi fotoğraflar desteği ile kendi kanosunu yapmak isteyenlere yardım edebilmek, fikir verebilmektir. Kanolar günümüzde seri üretim tesislerden özel materyal üretimlerine kadar çeşit çeşit yapılabilmektedir. Seri üretim tesislerde polietilen kalıplarda fırınlarda pişirilerek üretilen kanolar, özel materyal olarakta karbon veya aramid (kevlar) elyafı ile yapılan üretimleri örnek verebilirim. Birde ahşap ve kontrplaktan üretimler varki, benim üretip sattığım çalışmalardır, bu çeşit üretimlerde büyük bir tesis kurmaya ihtiyaç yoktur. Çalışma için uygun yer, uygun zaman ve kendi kanonuzu kendiniz yapma azmini yeterlidir.
Bu blogda göreceğiniz üretimler yukarıdaki resimde görülen örnek değil, Deniz Kanosu diye adlandırdığımız kayak olacaktır. Kayak kelimesinin dilimizdeki karşılığı karda suda veya kaygan zeminde kaymak eylemi olarak geçtiğinden Deniz Kanosu demek hem yukarıdaki resimde görülen kanodan farklı olduğunu hemde denizde kullanıma daha uygun olduğunu belirtecektir. Anlamsız düşük bir cümle oldu sanırım neyse siz anladınız veya konular ilerledikçe daha anlaşılır olmaya çalışacağım.
Yazıyı biraz uzatıyorum ama bilinmesi gerektiğiniz düşündüğüm birkaç ortak noktayı belirtmek isterim
- Ahşap veya kontrplak deniz kanosu üretirken suya temas eden dış yüzey ve iç yüzey cam elyaf takviyeli polyester, vinilester veya epoksi reçine kaplanacaktır. ( Benim tavsiyem epoksidir, pahalı bir üründür ancak uygulama sonrarı üzerinde çok rahatlıkla çalışabileceğiniz kaplama malzemesidir.) Bu işlem sonucunda yapacağınız ahşap veya kontrplak bir nevi iskeleti, omurgayı oluşturacak reçine ise sağlamlık sızdırmazlık işlevini sağlayacaktır. Aklınıza ahşap veya kontrplak suya girdiğinde şişer, açılır, kararır gibi düşünceler geldiyse kaplama işlemi bu gibi sorunları ortadan kaldıracaktır.
- Ahşap veya kontrplak deniz kanolarının boyu 4.5 ile 5 metre arasında olması idealdir. Bu ölçü tek kişilik kano için geçerlidir. Bir kişinin kano içersinde kapladığı alan 1.5 metredir. Geriye kalan boşluk arka kısımda daha çok, ön kısımda biraz daha küçük kapalı alanlar olarak kullanılır bu alanlar istenilirse kapak açılarak taşıma bölmesine dönüştürülebilir